Summary

In a dune nature reserve bordering the second maasvlakte area in Rotterdam rises a new restaurant: ‘Aan Zee´ It is a new type of restaurant.

It is autarkic in many ways. It uses sun, wind, wood fire, natural convection and the earth itself as sources for energy, heating, cooling, ventilation, water purification and waste water management.

The cook works with a wood burn stove only, and uses ingredients from local farmers and fishermen. The personnel is dressed in natural fibre clothing, the furniture and tableware are made from recycled/renewable products.

The building itself can be fully dismantled and is re-usable both as a building as on a level of materials. The design project included landscaping, building, installations, interior design and design of food, menu, styling, graphics, clothing and specials.

emma architecten 'Aan Zee' Facade at night
emma architecten 'Aan Zee' Facade with landscape
emma architecten 'Aan Zee' Terrace
emma architecten 'Aan Zee' Roof
emma architecten 'Aan Zee' Interior
emma architecten 'Aan Zee' Concept sketch
emma architecten 'Aan Zee' Site plan
emma architecten 'Aan Zee' Ground floor plan
Credits

Commission: Restaurant in nature reserve area
Design of landscape, building, interiors and service concept

Client: Van Marion, Oostvoorne

Design: 2006-2010

Status: Realised, restaurant opened in 2011

Team Emma: Marten de Jong, Jurg Hertog, Gerdo Weltevreden, Rob Bakker, Janneke van de Velden, Kasia Heijermans

Project management: Jan Lemmens, Oostvoorne
Structure: SvB, Spijkenisse
Contractor: van Reek, Oostvoorne

Next button Previous button