Summary

In the fantastic garden of Spaar & Hout, at the bank of the Spaarne river, a monumental tea pavilion is located. This is the meeting room for the foundation ‘Weeshuis der Doopsgezinden’. To preserve the tea pavilion for the future, they asked to investigate the possibilities to make an extension with toilets, pantry and a workplace to the pavilion. The gardens around the pavilion are characterized by geometric patterns. We have chosen a single, introverted element of concrete, similar to the statues and fountains in the gardens of the 18th century.

The building is a sculpture, to be placed at once in the garden. We have designed and developed in full 3D, using test prints on our 3D-printer. The 3D model will be used for the production of a full-scale EPS-mold, therefore we have (almost) complete freedom of form. We use this freedom to fully benefit by adding different elements in relief: planting trays, designed specifically for certain plants and spaces for nesting birds and bats.

Interior
Model 1
Model 2
Roofplan
Groundplan
Section
Facade
Proces
Publication In de Kiem Gescoord 2013
Publication In de Kiem Gescoord 2013

Commission: Extension of a monumental tea pavilion
Design of landscape, building

Client: Stichting Weeshuis der Doopsgezinden, Haarlem

Design: 2013

Status: Final Design

Team Emma: Jurg Hertog, Jeroen Schoots, Ben Robinson

Landscape design: Bureau Mien Ruys

Next button Previous button