UJ Klaren is een fantastische plek in het hart van Amsterdam, in de voortuin van Heineken. Emma heeft de speeltuin nog beter gemaakt door beweging meer ruimte te geven, meer groen te introduceren en duidelijke zones te maken voor verschillende leeftijdsgroepen.
Historische foto’s lieten zien dat de speeltuin eind 19e eeuw een groene oase was, met indrukwekkende schommels. In de jaren zestig van de 20ste eeuw heeft veel groen plaats moeten maken voor tegels en lag het speelveld diagonaal door de speeltuin. Emma heeft voorgesteld om deze in de hoek te leggen waardoor er centraal ruimte vrij komt.

De drie zones die we creëren worden omlust door een eindeloze loop waar kinderen van alle leeftijden naar hartenlust kunnen rondrijden op een van de vele voertuigen die de speeltuin bezit.
In de drie gevormde lussen is plaats voor peuters, kleuters en jongeren. Daaromheen houden bestaande speeltoestellen hun plaats. Iedere lus heeft zijn eigen plataan, de bestaande plataan maakt deel uit van het plan en wordt aangevuld met 2 nieuwe.
Het plan sluit aan bij de oorspronkelijke romantische parkstructuur van het gebied, geeft ruimte voor meer groen en organiseert op intelligente wijze de bestaande kwaliteiten met nieuwe elementen zodat de komende jaren nog intenser van de speeltuin UJ klaren genoten kan worden.

Emma, mei 2014

historie1
situatie voor herinrichting
Next button Previous button