Als je vanuit de dorpskern van Domburg naar zee liep je tegen de achterkant van strandpaviljoen de Stenen Toko op. Dit gebouw lag op een wat vreemde manier iets gedraaid ten opzichte van de kustlijn en het geheel het een wat ongezellige en rommelige uitstraling. Na een uitgebreide en zorgvuldige voorbereiding is in december 2021 het oude paviljoen volledig verwijderd en is de knik uit het duin weer aangevuld en zo de logische duin hersteld. In een zeer korte bouwtijd, tussen het storm en broed (en bad-) seizoen in is het nieuwe gebouw gerealiseerd. In april 2022 is Beachclub OAXACA geopend.
Het nieuwe gebouw sluit aan bij de glooiingen van de duinen, het dak van de watertoren en bij de klassieke stijl van het badpaviljoen.
Vanuit het centrum van Domburg op de boulevard aangekomen kan de bezoeker nu via een brug de duinen inlopen om vanaf daar, als het ware door een opgetilde duin, door het gebouw naar zee af te dalen. Deze uitnodigende doorkijk is de entree van de nieuwe Beachclub. Het dak volgt de glooiingen van het omliggende duinlandschap. Deze uitdagende vorm is in aluminium lichte zandkleurige felsbanen uitgevoerd. Naast de gelijkenis met de duin geeft het ook een knipoog naar de naastgelegen watertoren. De gevels refereren aan de klassieke veranda’s van het naastgelegen badpaviljoen waardoor het gebouw zich om een prettige manier nestelt in haar natuurlijke en karakteristieke omgeving: welkom aan zee, welkom bij Beachclub OAXACA.
De opbouw van het gebouw is modulair in hout op een basis van betonnen funderingspalen en betonnen vloer voor het restaurant gedeelte. Het paviljoen heeft een begane grond van bijna 300 m2 bvo en een insteek verdieping van een kleine 60m2. Op de verdieping zijn de duurzame installaties, een personeelsruimte en een kantoor geplaatst. Op de begane grond ligt de keuken tegen de duinen aan, waardoor het publieke restaurant gedeelte maximaal groot gemaakt kon worden en de bezoeker een weids uitzicht heeft op de Zeeuwse kust. De keuken heeft aan de boulevard zijde een aantal vensters waardoor een prettige, lichte werkplek die relatie met buiten heeft ontstaat. De terrassen aan de zeezijde liggen iets lager waardoor het zicht vanuit binnen volledig vrij blijft. Deze terrassen zijn volledig op houten palen en met houten vlonders zodat water en zand daar vrij spel hebben. De houten constructie is geprefabriceerd waardoor de bouwtijd en vervoersbewegingen op de bouwplaats aanzienlijk zijn beperkt.
De duurzame energievoorziening bestaat uit een lucht-water warmtepomp die zijn warmte en koeling afgeeft door middel van een vloerverwarming en fancoil units in het hele gebouw. De buitenunits voor zowel ventilatie als de lucht-water warmtepomp en de keukenafzuiging zijn in het dak geïntegreerd waardoor ze uit het zicht blijven en de markante hoofdvorm volledig tot zijn recht komt.
Het resultaat is een fraai vormgegeven, efficiënt en duurzaam gebouw dat zich op een natuurlijke manier voegt in haar omgeving en vanaf de boulevard een mooie entree geeft voor een heerlijke dag aan zee.