Ligthartschool

De Ligthartschool aan de Eksterlaan in IJmuiden is gebouwd in laat Amsterdamse schoolstijl. De verhoudingen langgerekt, dit wordt versterkt door de grote schoorstenen met horizontale dekplaten. De gevels zijn in baksteen met een spouw, de kap is riet gedekt.

De gemeente heeft het gebouw door architectenbureau; Helder architecten een principe indeling laten maken en zij hebben de constructieve basis en detaillering gemaakt. Het gebouw wordt opgedeeld in tien woningen en om dit mogelijk te maken zijn er een aantal dakkapellen en nieuwe gevelopeningen toegevoegd.

De voormalige gymzaal is in tweeën gedeeld, onze opdrachtgever heeft een deel van ongeveer 80 m2 met hoge bovenramen aan de oost en westzijde en 3 dubbele deuren aan de zuidkant naar de tuin. In ons plan voegen wij een kleine aanbouw van ongeveer 9m2 toe waar entree, toilet, meterkast en garderobe in gemaakt worden. Het hart van de woning is de keuken waarop rusten als het ware de 2 slaapkamers op de eerste verdieping. Om de bestaande constructie in het zicht te houden en in totaal 3 woonlagen in de gymzaal te passen verlagen we de begane grond vloer met 20cm. In de vide aan de zijde van de zitkamer is de volledige hoogte van de oude gymzaal zichtbaar.

Het plan combineert ruimtelijkheid met intimiteit, speelt met het licht en maakt met subtiele kleuraccenten een levendige woning van de ruimte waar ooit gymles gegeven werd.

Opdracht

Opdrachtgever

Ontwerp

Status

Team Emma

  • Jurg Hertog
  • Evelien Kranstauber
  • Bence Török
  • Tom Kelder
  • Sam Tjoeng

Adviseur constructie

+ Vergelijkbare projecten