Spaar en Hout

In de prachtige tuin van Spaar & Hout ligt aan het Spaarne de prachtige, monumentale theekoepel. Deze koepel hoorde bij het buithuis dat op de plek stond waar nu het zorgcentrum Spaar en Hout staat.  Onze opdrachtgever, de stichting Weeshuis der Doopsgezinden vergadert in deze koepel. Om de theekoepel voor de toekomst als bruikbaar te houden heeft de stichting Emma gevraagd om de mogelijkheden van een toevoeging met daarin toiletten, een panty en een werkplek te onderzoeken.

Voor het tuinontwerp is gekozen voor een 18e eeuwse reconstructie. Deze periode kenmerken zich door geometrische patronen. De natuur is zeer gecontroleerd: lage, strak geknipte heggen en begroeiing binnen duidelijke kaders zoals de tuinen van paleis het Loo en Versailles.

Als uitgangspunt het ontwerp van de toevoeging hebben wij een los, introvert element gekozen. Gelijkend aan de beelden en fonteinen uit de tuinen uit de 18e eeuw. Het monoliete, betonnen element is ondergeschikt aan de theekoepel. Door gebruik te maken van een 3d gefreesde mal hebben we volledige vormvrijheid. Het betonnen element is verzonken in de grond en slechts met een glazen gang verbonden aan de koepel. Deze verbinding maakt meteen een tochtportaal/entree.

Opdracht

Opdrachtgever

Ontwerp

Status

Team Emma

  • Jurg Hertog
  • Jeroen Schoots
  • Ben Robinson

Adviseur landschap

+ Vergelijkbare projecten