Strandpaviljoen Deining

Het nieuwe paviljoen Deining is een autarkisch, laagdrempelig en flexibel strandpaviljoen. Het heeft een lichte, stoere uitstraling.

Autarkisch: De zon en de deining zelf zijn de energiebronnen voor Deining. Meerdere sea-rasers in zee pompen gebruik makend van de golfslag zeewater naar een hoog in de uitkijktoren geïntegreerd reservoir. De in de toren opgebouwde potentiele energie wordt door een generator gewonnen. De dakconstructie is volledig naar de zon toegedraaid en de PV-panelen zijn onder een hoek van 30 graden geplaatst. Onder deze panelen loopt het water door in de dakconstructie geïntegreerde waterbassins naar beneden. In deze bassins worden vissen en schaaldieren gekweekt waardoor het restaurant niet alleen in haar energievoorziening, maar ook grotendeels in haar voedselvoorziening autarkisch is!

Licht en stoer: De draagconstructie is uitgevoerd in onbehandeld hout met oorspronkelijke verbindingstechnieken. Het zonlicht dat door de waterbassins het gebouw binnen komt zal een prachtig caleidoscopisch effect geven. Door in de bassins bioluminescente algen op te nemen zal het plafond ’s avonds verlicht worden door een prachtig natuurlijk schouwspel.

Laagdrempelig en flexibel: Het terras ligt rondom het gebouw, het gebouw heeft geen achterkant zodat ook de fraaie duinrand onderdeel uitmaakt van Deining. Doordat de hoofdstructuur naar de zon toegedraaid is ontstaan intieme plekken langs de gevel, waar het in het vroege voorjaar, en late najaar heerlijk toeven is. De organisatie is helder: centraal zijn keuken en bar gepositioneerd. Deze worden gemarkeerd door de toren. Rechts van de bar zit de terras zaal die in de zomer volledig te openen is door de dak elementen in elkaar te schuiven. Links van de bar zijn 2 zalen voor aparte groepen te creëren. Alle 4 hoofdzalen/ gebieden worden gemarkeerd door een eigen haard.

Rechts van de bar loopt de trap naar de verdieping. De verdieping is flexibel in te delen voor (zakelijke) bijeenkomsten. Deze ruimtes zijn door een vide visueel verbonden met de begane grond. Aan de achterzijde is de personeelsruimte en het kantoor van Deining geplaatst. Langs de toren loopt de route door naar het dak en de toren. Hier wordt de structuur van het autarkische paviljoen direct duidelijk, de bezoeker ziet het water stromen, ziet de p.v. panelen energie opwekken en ziet hoe vanaf de platte daken de vangst van de dag binnengehaald wordt!

Wij hebben met veel plezier gewerkt aan dit schetsontwerp, en zien ernaar uit om het plan in de vervolgfasen te vervolmaken en te realiseren.

Opdracht

Opdrachtgever

Ontwerp

Status

Team Emma

  • Jurg Hertog
  • Marten de Jong
  • Natsuki Takashita
+ Vergelijkbare projecten