’t Huis aan de Amstel

In de periode van 1907 tot 1913 is er aan de zuidergasfabriek gebouwd. Het gehele complex is ontworpen door de dienst Publieke Werken en heeft eclectisch, renaissancistisch-rationalistische en Jugendstil karakter Van de Van 1909 tot 1963 leverde de fabriek steenkoolgas. Het hele complex is in 2003 tot rijksmonument benoemd.

Samen met Stadsherstel en de horecaondernemer heeft Emma het winnende voorstel uitgewerkt voor de door de gemeente georganiseerde selectieprocedure voor de verkoop van het prachtige pand.

De rijks monumentale ingenieurs, of directeurswoning uit 1911 gebouw kent veel bijzondere originele details. Ons doel was om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke sfeer van het gebouw te blijven. Voor de uitvoering hebben we ervoor gekozen om zelf de bouw te organiseren en onderaannemers te selecteren.  De ambitie was om in een efficiënt proces tot in het kleinste detail controle te krijgen over de realisatie. Het is ons gelukt om elektra, verwarming, beveiliging systemen, luchtbehandelingsinstallaties, etc. bijna onzichtbaar te integreren in het gebouw. Daarbij hebben we behangwerk teruggebracht, wandbespanningen laten maken, lambriseringen gemarmerd en gehout, en oorspronkelijk tegelwerk nieuw laten maken.

Het resultaat van de restauratie is een gebouw dat de sfeer van vroeger ademt maar aan de technische kwaliteiten van nu voldoet.

Opdracht

Opdrachtgever

Ontwerp

Status

Team Emma

  • Jurg Hertog
  • Rob Bakker
  • Jeroen Schoots
  • Loek Vijgen
  • Malgorzata Kowalzak
  • Isabella Polomar Jordan

Hoofdaannemer

+ Vergelijkbare projecten