Fort Diemerdam

Herstel fort Diemerdam, nieuwbouw bezoekerscentrum, Diemen

Fort Diemerdam is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De Stelling heeft onlangs van UNESCO de titel Werelderfgoed gekregen. Dit is aanleiding geweest om het Fort te renoveren en toegankelijk te maken voor bezoekers. De bestaande bunkers en het fortwachtershuisje zijn gerestaureerd. Het oorspronkelijke plan van taluds en bolwerken is hersteld en er is een natuurbeheerprogramma gestart. Emma architecten heeft bij Fort Diemerdam een paviljoen ontworpen, dat door Puur Produkties wordt geëxploiteerd als evenementenlocatie.

Paviljoen Puur is exclusief te reserveren voor zakelijke en particuliere evenementen zoals productpresentaties, vergaderingen, bedrijfsfeesten en bruiloften. Op zondag en in de zomermaanden is Paviljoen Puur een plek waar iedereen zich thuis voelt: jong en oud kunnen binnen en buiten genieten van sfeervolle seizoensmaaltijden, proeverijen én een cultureel programma met theater en muziek.

Paviljoen Puur staat op de plaats van een voormalig soldatenonderkomen. De footprint van dit onderkomen is de basis voor het paviljoen. Rondom deze basis is een houten wand geplaatst, die de plek beschermt en het gewenste programma omvat. Het ontwerp is geïnspireerd op de glooiende vormen van de taluds en het omringende landschap. Openingen in de glooiende wand geven zicht op de geschutsbaaien en het eiland Pampus, het volgende fort van de stelling.

Hoe maak je iets nieuws op een plek waar het oude is beschermd? Emma ging op zoek naar middelen om simultaan toekomst en verleden te verbeelden en het gevoel van vooruitgang en bescherming tegelijk uit te dragen. Zij vond dit in de geschiedenis van het Fort en het bijzondere landschap dat haar omringt.

In het Fort geldt de kringenwet, die voorschrijft dat alle bouwwerken binnen het schootsveld van het geschut uit hout moeten zijn opgetrokken. Als de vijand zou komen, zouden alle gebouwen kapot worden geschoten, zodat de vijand zich niet kon verstoppen. Slechts een plint van zestig centimeter mocht uit steen worden opgetrokken, omdat houten huizen anders niet lang goed blijven in dit waterrijke gebied.

Opdracht

Opdrachtgever

Ontwerp

Status

Team Emma

  • Marten de Jong
  • Jurg Hertog
  • Janneke van der Velden
  • Gerdo Weltevreden
  • Rob Bakker

Adviseur constructie

Adviseur installaties

Restauratiearchitect

Adviseur landschap

Hoofdaannemer

+ Vergelijkbare projecten