Oostvoorne aan Zee

Aan de Zeeweg in Oostvoorne, tussen natura 2000 gebied en de maasvlakte, bovenop de primaire waterkering, is een nieuw restaurant verrezen: “Aan Zee”

Het restaurant voorziet naast dag- en avond horeca ook in de informatievoorziening over het omringende gebied en heeft faciliteiten voor buitensporters zoals Kite-surfers en mountainbikers.

Het is een duurzaam restaurant in alle aspecten: in de inpassing in het landschap, in de bouwkundige en installatietechnische opbouw en in het eten en haar bereidingswijze; Aan Zee is goed voor de mens en haar omgeving.

Een houten wand verreist uit de duinen en krult omhoog tot een uitkijktoren. Dit creëert het dichte, beschutte gedeelte in het restaurant, rondom een haard. Het hout is gelaagd en in kleine delen aangebracht op de gevel. Het staat bloot aan de elementen en zal mooi verweren om op te gaan in de omgeving. Hiertegenover is een open gevel onder een openend dak. De open gevel is transparant, glas in te openen deuren en ramen. Open naar het uitzicht en de terrassen toe. De derde gevel is verholen in het duin en wordt gevormd door een reeks ingegraven zeecontainers. Hierin zijn de technische en logistieke ruimtes ondergebracht.

Op het altijd open en publiek toegankelijke daklandschap kunnen bezoekers uitkijken en leren over de omringende schoonheid: een schitterend Natura 2000 gebied, de tweede maasvlakte en de bijzondere, duurzame installaties van het restaurant.

Het gebouw kent een bijzondere water- en energiehuishouding. Doelstelling was om het restaurant geheel autarkisch te laten functioneren. Hiertoe worden alle nieuwste technieken toegepast om de energie op te wekken, te distribueren en in de waterhuishouding te voorzien. Warmte en koeling wordt uit 11 diepe gesloten aardbronnen  gewonnen in combinatie met twee zonneboilers en er wordt gebruik gemaakt van een natuurlijk convectiesysteem voor de ventilatie. Het afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenveld. Elektriciteit wordt opgewekt door windmolens en PV cellen. Alle verlichting is led verlichting. De grootste energievreter is normaal gesproken de keuken. Hierom hebben we alle grootverbruikers er uit gelaten (magnetron, hete lucht, frituur, gasovens, gaspitten) en wordt er houtgestookt gekookt. Een uniek en in Oostenrijk vervaardigd fornuis biedt bakplaten, ovens en grill allen op een houtvuur. Het hout wordt betrokken uit het onderhoudsafval van het omliggend natuurgebied. De ingrediënten voor de bijzondere menukaart worden uit de regio betrokken en uitsluitend vers bereid.

Drie kabels zijn verplicht getrokken: electra omdat de tijd van oogsten en gebruiken uit elkaar liggen, drinkwater omdat zelf opgepompt drinkwater niet door de voedsel- en warenwet komt in zilt gebied en een datakabel voor de stabiliteit van pintransacties en beveiligingsystemen.

Tenslotte is het gebouw zo geconstrueerd dat het mogelijk is het weer te ontmantelen. Zo kunnen de materialen worden hergebruikt en kan de locatie weer worden teruggegeven aan de natuur.

Emma architecten heeft het gebouw en haar directe omgeving ontworpen, alsook de interieurs, de verlichting en het horecaconcept.

Strandweg 1, Oostvoorne

www.aanzeeoostvoorne.nl

Opdracht

Opdrachtgever

Ontwerp

Status

Team Emma

  • Marten de Jong
  • Jurg Hertog
  • Gerdo Weltevreden
  • Rob Bakker
  • Janneke van de Velden
  • Kasia Heijermans

Adviseur constructie

Hoofdaannemer

+ Vergelijkbare projecten